A Keserű Megbánás Előtt

KÖNYV LETÖLTÉS

Download (DOC)
Download (PDF)
Hozzászólás

A KÖNYV FEJEZETEI

< <
1 / total: 6
A KESERŰ MEGBÁNÁS ELŐTT - Harun Yahya
A KESERŰ MEGBÁNÁS ELOTT
(A próféta) Azt mondta: „Uram! Segíts nekem, mivel hazugsággal vádolnak!”
(Allah) azt mondta:„Hamarosan megbánást éreznek.”
(Korán, 23:39-40)

 


BEVEZETO

A világban az ember időnként fájdalmakkal, gondokkal szembesül, mind anyagi téren mind pedig lelkileg. Létezik egy érzés, amely olyan erős, hogy semmilyen fizikai fájdalomhoz nem hasonlítható s az ember lelkére óriási súlyként nehezedik. Ez az érzés az, amikor „megbánunk valamit”.

A megbánásnak két különböző formája van. Teljesen másként érzik ezt át azok az emberek, akik hisznek Istenben és azok, akik hitetlenek... Ez a két érzés kicsit sem hasonlít egymáshoz.

A hívők olyan emberek, akik bizonyosak abban, hogy minden esemény Isten engedélyével és tudtával történik. Tudják, hogy bármivel szembesülnek, az Isten akaratából történik. Ezért egyik legfontosabb tulajdonságuk az alázat. A hívő alázatos, akkor is ha nehézség sújtja, akkor is ha nagyon nyugodt körülötte az élet, akkor is ha olyan hibát követ el, amit egyáltalán nem szeretett volna. Ha helytelenül viselkedik, azonnal megbánja, amit tett és reméli, hogy Isten meg fog neki bocsátani. Ezért életét nem nyomasztják sokáig a problémák és nem is keseredik el. Ha lelkifurdalást érez valami miatt, az arra ösztönzi őt, hogy hibáit kijavítsa, bűnbánatot tanúsítson és ne kövesse el újra ugyanazt a hibát. Vagyis bűnbánata annak eszköze, hogy csiszolja saját magát, pótolja hiányosságait. Sosem csügged el és nem kerül nyomasztó lelkiállapotba, nem csökken lelkesedése, igyekezete és hite, nem kerülgetik sugallatok és nem válik depresszióssá.

Ami pedig azoknak az embereknek a bánkódását illeti, akik nem hisznek Istenben, az ő szomorúságuk rendkívül nyomasztó és hosszantartó. Mivel nem alázatosak, a nehézségek, amikkel szembesülnek, a hibák, melyeket elkövetnek óriási nyugtalanságot eredményeznek bennük. Életük során számtalan helyzetet illetően a „bárcsak” szó kíséri őket; „bárcsak ne tettem volna meg”, „bárcsak ne mondtam volna”, „bárcsak ne mentem volna el”...

Ennél fontosabb azonban, hogy sokkal nagyobb szomorúság várja őket a Túlvilágon, mint amivel itt, az evilági életben találkozhatnak. Akik az evilágon eltaszítják maguktól a vallást, azok a Túlvilágon minden pillanatot bánni fognak, amit itt tévelygésben töltöttek. Hiszen az evilági életben rengeteg figyelmeztetést kaptak, nagyon sokszor hívták őket a helyes útra. Mérhetetlenül sok idejük lett volna elgondolkodni és rátalálni az igazságra. Ők azonban sosem figyeltek ezekre a pillanatokra, nem hallgattak az intő szóra és miközben úgy éltek, mintha az evilági élet sosem érne véget, megfeledkeztek a Túlvilágról. Csakhogy a Pokol közelségében már nem lesz lehetőségük visszatérni és jóvátenni, amit elmulasztottak. Isten a Koránban így írja le ezeknek az embereknek megbánással teli szavait:

Mi közeli büntetéstől intünk benneteket: egy olyan naptól, amikor az ember meglátja, hogy mit küldött előre a keze, és a hitetlen azt mondja: „Ó, bárcsak por lennék!” (Korán, 78:40)

Ha látnád (őket), amint (majdan) a tűz fölé állítatnak és azt mondják: „Bárcsak visszaadatnánk (az életnek) újra! Nem hazudtolnánk meg akkor Urunk jeleit és hívők lennénk!” (Korán, 6:27)

És azt mondják: „Ha hallgattunk volna (az intésre), vagy éltünk volna az eszünkkel, nem lennénk a Pokol tüzére kárhozottak.” (Korán, 67:10)

Ennek a könyvnek a célja, hogy figyelmeztesse az embereket arra a napra, amikor olyan nagy megbánásban lesz részük, hogy inkább a földdel válnának egyenlővé és amikor majd azt mondják: „bárcsak éltünk volna az eszünkkel, bárcsak ne hazudtoltuk volna meg Urunk jeleit, bárcsak figyeltünk volna arra, amivel intettek bennünket, bárcsak ...”, továbbá az, hogy felhívja az embereket, éljenek Istenért, amíg még lehetséges a jóvátétel. Ne feledjék, hogy azon a napon senkinek nem használ majd a másik sajnálkozása és nem menti meg őt Isten büntetésétől. Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha az ember átadja magát Istennek, ameddig még van erre ideje és úgy él, ahogyan Ő megparancsolta.

Ez a könyv emlékeztetés a Túlvilág büntetésére, ami ellen sehol nem lesz oltalom, ami elől nem lehet menekülni és egyben hívás Isten útjára. Urunk a Koránban így emlékeztet erre az igazságra:

Hallgassatok Uratokra, mielőtt eljön egy olyan nap, amelyet Allah (immár) nem hárít el! Azon a napon nem lesz hely, ahol menedéket találnátok és nem lehet tagadnotok. (Korán, 42:47)

 
   
    
1 / total 6
Harun Yahya A Keserű Megbánás Előtt című könyvét elolvashatja online, megoszthatja a Facebookon, a Twitteren vagy más hasonló közösségi portálokon, letöltheti számítógépére, szerzői jog megfizetése nélkül felhasználhatja szakdolgozatához, a honlapján vagy a blogján, másolhatja, sokszorosíthatja, szabadon terjesztheti, amennyiben a honlapot és a szerzőt forrásként feltünteti.
A honlapról | Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | RSS Feed
A honlapon talaláható összes dokumentum szerzői jog megfizetése nélkül másolható, nyomtatható és sokszorosítható, amennyiben a honlapot forrásként tüntetik fel.
(c) All publication rights of the personal photos of Mr. Adnan Oktar that are present in our website and in all other Harun Yahya works belong to Global Publication Ltd. Co. They cannot be used or published without prior consent even if used partially.
© 1994 Harun Yahya. www.harunyahya.com
page_top